Månadens förebild – november

November månads förebild är Kajsa Asp Jonson. Kajsa har en sund inställning till rörelse och kost som medverkar till en mer hållbar människa, vilket behövs oavsett vart du än verkar. Kajsa är oerhört inspirerande och gör det svåra enkelt.

– Berätta lite kort om vem är du och din bakgrund?

Jag är dietist och journalist som brinner för att inspirera människor till ett piggare, friskare och längre liv – utan krångel och pekpinnar, men med lust och inspiration som drivkraft. Hälsa och bra matvanor ska vara något som är lätt tillgängligt för alla, med fokus på helt vanlig mat som är lättlagad, fräsch och sanslöst god!

Sedan 2005 gör jag uppdrag som journalist och som konsult, främst gäller det närings- och hälsokommunikation för företag inom livsmedel, hälsa, vård och läkemedel. Jag gör texter, inspiration, recept och övrigt material till hemsidor, podcasts, bloggar och andra sociala medier, föreläser för att ge inspiration för friskare företag och en mer hälsosam livsstil hos medarbetarna, samt personalutbildning och rådgivning till företag kring hälsa, kost, produktutveckling och marknadsföring.

Jag tar gärna uppdrag som moderator, föreläsare och workshopledare – för grupper på företag, idrottsföreningar, kommuner och andra organisationer. Jag har skrivit och gett ut tre böcker med fokus på fakta, inspiration och recept:
Mersmak för livet (2012), Hjärna, hjärta, mage (2016) och Klara, färdiga… kör! (2019), samtliga på eget förlag.

– Vad driver och motiverar dig?

Jag är nyfiken och genuint intresserad av att lära mig mer inom olika områden och förstå mer om sambanden. Varje gång jag gör en intervju lär jag mig något nytt och får ta del av en liten tårtbit av kunskapen hos en forskare, specialistläkare, uppfinnare, en patient eller någon som brinner för sitt jobb och vill utveckla ett visst område. Det är en fantastisk förmån att ta del av andra människors erfarenheter, och göra deras ord och kunskap tillgängligt för fler, till exempel via artiklar, seminarier, paneldiskussioner och podcasts.

En annat viktigt område som jag verkligen brinner för är att ta ner budskapen om hälsosam kost på ett plan som är relevant och långsiktigt hållbart – både för människan och planeten. Många som vill äta mer hälsosamt krånglar till det i onödan och fokuserar mer på att undvika till exempel kolhydrater, gluten, mjölk eller tillsatser än på vilka plusvärden maten innehåller. Mat ska ge energi, kraft, näring, glädje och härliga upplevelser, inte bidra till negativa tankar som tar en massa energi.

– Vilken är din syn på jämställdhet och vad lägger du i det begreppet?

Det är viktigt att ta tillvara kompetenser och egenskaper hos många olika individer, med olika bakgrund. Det handlar inte enbart om kvinnor eller män, utan om olika erfarenheter, olika åldrar, olika kunskapsnivå och så vidare. De senaste 15 åren har jag jobbat som frilans och soloföretagare, så inom ramen för min arbetsplats är frågan inte så aktuell, men i min kontakt med uppdragsgivare, samarbetspartners och nätverk är det grundläggande för relationer, utveckling och samverkan att ömsesidigt respektera varandra och se alla människor och deras olikheter som resurser.

– Vad har du för tankar kring vad vi tillsammans kan göra föra att kvinnor skall ha lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer.

Istället för att fokusera på om det är en man eller kvinna behöver vi bli bättre på att se och lyfta betydelsen av individer, kompetenser, egenskaper och erfarenheter. När man har en bra mix i ett team händer det saker, så istället för att bara umgås med personer som påminner om en själv behövs det en blandning som kompletterar och lyfter varandra.

Kajsa Asp Jonson, Kajsa Asp kommunikation AB www.kajsaasp.se Instagram: @kajsaasp.se
Fotograf: Tomas Ohlsson