Öka takten – eller göra annorlunda

När semestertider närmar sig ökar vi takten för att hinna med alt som måste bli klart innan sommaren. Känner du igen dig? Många i våra nätverk vittnar i alla fall om att tempot på arbetsplatserna verkar vara högre än någonsin. Nu är det hybridjobb som gäller. Inte antingen eller, utan både och. Med påföljd att stress och press är större än innan pandemin. Företagen har sett finessen av att anställda fritt eller planerat får välja mellan hemarbetsplatsen eller kontoret. Det fungerar säkert bra i flera avseende, med ökad produktivitet och kortsiktig lönsamhet. Men är detta hållbart och vem får betala priset och hur tar vi till vara det vi lärt oss under de senaste två åren? Och vem vill ha jobben?

Dit vi vill komma är att peka på att det behövs en förändring i många företags grundstrukturer. Det finns flera skäl till det. Bland annat att omvärlden håller på att förändras dramatiskt och därmed en förändrad efterfrågan på varor och tjänster samt att det på vissa håll råder en panikartad brist på kvalificerad arbetskraft. Vi har också den påtvingade omställningen att ta hänsyn till.

Vägen att möta de förändrade kraven är inte att göra mer av samma utan att göra annorlunda. Nästan alla vet att jämställdhet och mångfald i styrelser och ledning också ökar lönsamhet och hållbarhet för både företag och anställda. Här ser vi att Säkra Kvinnor kan vara en pusselbit. Det har säkert inte har undgått dig som läsare att vår mission är att få ägare att gå till handling med att bilda jämställda styrelser som motsvarar vad som krävs och behövs för en bättre och mer lönsam framtid. Vi har många kompetenta kandidater i vår styrelsepool och nätverk som kan vara med och bidra. Omställning kommer det att bli, oavsett hur bolagen väljer att forma sina styrelser och strukturer.

Vill du fortsätta samtalet och dela tankar om vad du kan göra för att själv bli del i ett värdeskapande styrelsearbete är du varmt välkommen på vår nästa nätverksträff den 17 juni kl. 08.00-09.00. Anmäl dig genom att maila: info@sakrakvinnor.se