Månadens förebild – oktober

Oktobers månads förebild är Charlotta Oom. Charlotta brinner för jämställdhet och människors lika värde och har med stora engagemang tagit sig an uppgiften som föreläsare, affärs- och ledarskapsutvecklare på ett väldigt bra sätt.

– Vem är du och din bakgrund?
Civilekonom som inte gillar siffror men älskar kommunikation, försäljning, människor, ledarskap, varumärkesarbete och hållbarhet. Dessa olika områden har gått som en ”röd tråd” genom mitt arbetsliv hittills.

Jag driver idag Oom Consulting, där jag arbetar som ledarutvecklare och coach tillsammans med flera olika spännande bolag i intressanta branscher. Varit styrelseledamot i bl.a BRIS, MiG, Styrelseakademien Västsverige och för närvarande i Chalmersföretaget CIT Energy Management.
Gift med Peter och vi har barnen Ludvig, 20, Gustaf, 17 och Filippa, 11. Lär mig massor om jämlikhet genom våra barn, som också gör mig medveten om mina egna styrkor och svagheter.
– Vad driver och motiverar dig?
Varje människa ska hitta sin rätta plats i (arbets-)livet. ”Fel person” finns inte, däremot kan man hamna i fel situation eller i fel sammanhang där man inte blir sitt bästa jag.
Detta har jag själv erfarenhet av, och det är intressant vad dåligt man kan må när man är i fel roll och eller sammanhang och vad magiskt det är när man är tillsammans med människor i en kultur där man passar och blir sitt bästa jag. Ett av mina favorituttryck är ”If you want to go fast – go alone. If you want to go far – go together!”
– Vilken är din syn på jämställdhet och vad lägger du i det begreppet?
Alla människor är lika mycket värda, oavsett kön. Punkt. Lär mig massor om jämlikhet och jämställdhet genom våra barn, som också gör mig medveten om mina egna styrkor och svagheter.
Denna fråga går att utveckla hur mycket som helst och något jag brinner enormt mycket för.
– Vad har du för tankar kring vad vi tillsammans kan göra för att kvinnor skall ha samma möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer.
Hitta dina egna omedvetna fördomar och sätt att agera som sänder rätt signaler.
Det börjar med att vi säger till en liten pojke att han är tuff och cool i sin poliströja och det gör inget att han är lite stökig medan flickan får höra att hon är så gullig och söt i sin prinsessklänning och kan hon kanske sitta vid pojkbordet på förskolan, för då blir det lite mer ordning.
Denna inställning bär vi sedan med oss genom livet.
Jag har många gånger erfarit män som tar mycket plats i sina ledarroller som av sin omgivning anses tuffa, målinriktade, erfarna och resultatorienterade. Kvinnor med exakt samma egenskaper kan istället anses bitchiga, egocentriska, inte inlyssnande och giriga. En ledare jag arbetat med hade smeknamnet ”Isprinsessan”. Hade en man haft hennes roll med samma egenskaper hade han aldrig fått smeknamnet ”Isprinsen”.
Denna film, som visades vid Superbowl i USA för flera år sedan från Always har jag visat otaliga gånger, både när jag varit vikarie i skolan och i arbetslivet. Tycker den har ett otroligt viktigt budskap till oss alla att tänka på. https://youtu.be/5yLXrWLvwAo