Månadens förebild november – Ingrid Thulin

Månadens förebild Ingrid Thulin började sin yrkeskarriär på Volvo PV Inköp där hon arbetade under 1970-80-talen. Därefter inköpsdirektör respektive Ekonomidirektör på Lindex några år, så VD på Göteborgs Industritjänst AB 8 år, 7 år VD på Capio Lundby Sjukhus, regiondirektör Capio respektive Carema Västsverige fram till pensionen. Ingrid har också varit med om att starta det kvinnliga investerarnätverket IDA. Där hon också var ordförande bara fram tills för några år sedan. Parallellt med sitt jobb har Ingrid haft flera styrelse- och mentorsuppdrag.

Ingrid drivs av den energi hon får av andra människor genom att känna att hon ger dem energi. Ser det som så positivt att se hur man kan växa tillsammans på ett sätt som inte går som ensam varelse. Dessutom har hon lärt sig att ta vara på möjligheten att växa genom att anta utmaningar, tacka ja till jobb, där hon kanske är utanför en naturlig komfortzon. Först i mötet med en annan människa har Ingrid sett vad hon kan bidra till en annan persons utveckling med av allt hon lärt i sitt yrkesliv och i sitt privatliv. Först då blir det klart att hon kan stötta en annan genom min erfarenhet.

”Att kunna stötta en ung kvinna i dubier om sin framtid att våga utmana sig själv och ge en förebild känns så kraftfullt även för mig,” säger Ingrid. Hon insåg relativt tidigt i sin karriär vikten av vänner på fritiden, inte bara närmaste familjen, som komplement till arbetet och blev därför tidigt aktiv som föreningsmänniska, mentor nätverkare, och styrelsemedlem.

Jämställdhet för Ingrid är att behandla alla lika oberoende av olikheter i personlighet, se olikheter som en tillgång i en grupp. Att alltid se på lämplighet för en uppgift som en total bedömning.

Jämställdhet kräver att ledare på alla nivåer har kunskap om de osynliga hinder som stoppar både kvinnliga och manliga chefer från att agera jämställt.

”Eftersom hindren är osynliga är det så viktigt att vi som ledare kan formulera tankar och även sätta ord på hindren som uppträder i en beslutsprocess i personalfrågor så vi i tid upptäcker eventuella felsteg. För mig var det viktigt att i unga år engagera mig i styrelser för att därmed tidigt känna hur givande det är att utnyttja sin personlighet och förstå att successivt utveckla och därmed bli trygg i en ledarroll. För att nå ökad jämställdhet krävs också att vi äldre uppmuntrar unga i vår omgivning att ta dessa roller, ” avslutar Ingrid.