Månadens förebild – maj

Månadens förebild – Maria Hesselroth

Med sitt engagemang och driv inom barn- och ungdomsidrotten jobbar Maria för att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar. Det är här man har störst möjligheter att fostra barnen till jämställda och schyssta individer.

Jag har jobbat med marknad- varumärkesfrågor, reklam och kommunikation i över 20 år i olika roller och på olika företag men mest främst på olika reklam- och kommunikationsbyråer. Nu senast har jag jobbat som marknadsansvarig på Stampen Lokala Medier men ska snart tillbaka till byråbranschen. Jag är mamma till Agnes och Arvid och är en fotbollsmamma/föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Man får så mycket tillbaka av att jobba ideellt med barn och ungdomar.

Jag drivs och motiveras av att ha ett jobb jag trivs med och där jag får vara med och leda mina medarbetare så vi tillsammans nå våra uppsatta mål, oavsett vilken arbetsplats jag är på. Att hitta nya utmaningar och hela tiden lära mig nytt.

I mitt andra liv, som ideell föreningsmänniska och styrelseledamot i Vallens IF (fotbollsförening) lär jag mig nytt hela tiden och får samtidigt vara med att göra skillnad för våra barn och ungdomar. Föreningslivet är enormt viktigt för våra tjejer och killar och här vill vi som förening ge barnen/ungdomarna samma förutsättningar att utvecklas oavsett kön.

På frågan om jämställdhet finns inget kort svar. För mig är det ett så stort begrepp, men kortfattat så handlar det om att alla ska ha samma möjligheter oberoende av vilka förutsättningar man har. Där har skola och föreningsliv ett stort ansvar att utbilda och förbereda barn och ungdomar inför kommande vuxen- och arbetsliv där företagen å sin sida har ett ansvar att våga rekrytera brett på alla positioner. Även ledande befattningar. Företag som vågar göra det blir mer välmående och hållbara.

Mina tankar om hur man kan uppnå ökad jämställdhet är att det börjar hemma och redan i förskolan. Flickor ska ha samma förutsättningar som pojkar på förskola och skola. Man ska uppmuntra tjejer att testa ledarskap, tex inom föreningslivet redan som väldigt unga. Då blir det en naturlig del för dem att ta större plats när det kommer till ledarskap. Vi måste lyfta fram bra förebilder som hjälper andra kvinnor att lyckas med det dom vill. Och få kvinnor att våga ta för sig helt enkelt.