Månadens förebild – april

Kristina Landgren Carestam har som första kvinnliga tränare lett både herrar och damer till VM-guld i innebandy. Med det är hon barriärbrytare inom lagidrotten och en förebild för många. Från sin tid som ledare på högsta elitnivå har hon fått djupa kunskaper kring likheter och olikheter i att coacha damer och herrar mot idrottens ibland hårda prestation- och resultatmål. Dessa erfarenheter har hon tagit med sig i sin fortsatta civila karriär.

Kristina har över 20 års erfarenhet att leda och utveckla organisationer, bland annat som klubbchef i Pixbo Wallenstam. Idag är hon verksam i styrelserna i Frölunda HC, Pixbo Wallenstam och i valberedningen för Svensk idrottspsykologiskförening.

Med Pixbo Wallenstam och Svenska Innebandyförbundet som arbetsgivare har hon varit verksam som tränare, förbundskapten, ungdomsansvarig, sportchef och klubbchef. Hon har erfarenheter från bland annat rekrytering/scouting av spelare och ledare, utveckling av den sportsliga verksamhet, budget och administrativt ledarskap.

Genom sina insatser i Svenska Innebandyförbundets valberedning och projektet ”Innebandylyftet”, har Kristina varit med och satt fokus på jämställda styrelser inom innebandyn. Målet var  ”60-40”. Hon betonar också valberedningens betydelse och makt att förändra. Med sin erfarenhet som valberedare lägger Kristina tonvikt på den stora påverkan en väl fungerande valberedning har inom föreningslivet. Arbetssättet borde kunna överföras även till näringslivet, där det endast i de noterade bolagen som kravet på valberedning finns.

Idag arbetar Kristina som HR-strateg på fastighetsbolaget Wallenstam. Hon är en person som ser till att gå från mål till handling på det mest självklara sätt. Med sitt sätt att hantera erfarenheter och kompetens från idrotten, ser vi att det verkligen går att överföra och inspirera mellan idrott och arbetsliv. Något som många talar om men få lyckats göra verkstad av.