I halvtid

EM i fotboll för män, pågår för fullt och vi är många som följer Sverige med spänning. Länder och lag möts och tävlar efter givna regler. Som åskådare har vi något att samlas runt och prata om. Alla kämpar och någon vinner. Oavsett hur det gått för vårt landslag när du läser detta så ger ett stort mästerskap positiva känslor för många av oss, även om man i vanliga fall inte är så värst intresserad av den aktuella sporten.

Givna regler skapar trygghet och man kan koncentrera sig fullt ut på sin uppgift. Dyker vi ner i styrelserummens värld, finns här också givna regler. Aktiebolagslagen ägnar flera kapitel åt regelverk. Dessa förutsätts man känna till som ledamot i en styrelse. Innan man tar sig an ett styrelseuppdrag kan det därför vara bra att ta del av vad som gäller de skrivna reglerna. Däremot är det inte lika lätt att ta till sig är de många oskrivna regler som förekommer. Och hur ska jag bemöta härskartekniker? En klok styrelse tar upp frågor som dessa regelbundet och utvärderar sitt arbete. Är du intresserad av att lära dig mer om styrelsearbete och vill ha ett ”körkort” innan du tar dig an ett uppdrag, så kan någon av höstens utbildningar vara för dig. Vi har kursstarter både i oktober och november. Mer information finns på hemsidan www.sakrakvinnor.se

I detta nummer får vi också möta Malin Friis-Liby som också är Säkra Kvinnors utbildningsansvariga. Hon ger oss sin bild om vad en utbildning i styrelsearbete eller en JGL-utbildning (Jämställdhet Genus Ledarskap) kan ge. Läs mer under aktuellt.

Månadens förebilder är två kvinnliga företagare, Anne Claesson och Leela Grethe Hansen.  De fortsätter driva och utveckla sina företag som seniorer och ger oss här inspiration om hur man kan göra sina egna val och inte hålla sig till den givna mallen. Läs mer under aktuellt.

Med detta vill vi önska er en sommar som vi hoppas ska bli som ni vill ha den.

Om vi verkligen vill göra något åt de ökade sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa, anser vi att man måste börja från toppen. Det räcker inte att reglera sjukförsäkringen, stifta nya förordningar och liknande. Vi kan ju konstatera att föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (2015:4), inte haft någon större effekt. Om företagen hade arbetat främjande och långsiktigt, skulle sjukkurvorna med störat sannolikhet inte peka uppåt.

Vad vi menar med att börja ”från toppen” är att styrelser och företagsledningar som är jämställda generellt visar på en bättre lönsamhet och en högre frisknärvaro, ett faktum som går hand i hand. Vi behöver verka än mer för att få ägare och styrelser att förstå detta samband och vilja och våga agera mot ökad jämställdhet, och att detta arbete börjar i deras eget skikt. Inte längre ner i organisationen.

Ett gott exempel på detta är maj månads förebild, Susanne Johansson, VD på Texla Industri AB. Susanne leder ett företag i en bransch som är mansdominerad, men bilden idag är ett jämställt företag, både i ledning och bland övriga anställda. Susanne gästar oss vid nästa nätverksfrukost den 2 juni. Du kan också läsa mer om Susanne längre ner i nyhetsbrevet.
Livet är inte bara jobb. Det står en sommar utanför dörren och väntar. Den ska vi släppa in och njuta av solen och värmen som utlovas till helgen.